23 Aralık 2007 Pazar

Her Markanın Bir Öyküsü Var!

BEYMEN
Boyner Grubu'na ait olan bu markanın isminin geçmişi de ilginç. Erkek giyimi üzerine bir üretim ve mağazacılık yapma kararı verildiğinde konu ile ilgili toplantıya katılanların hepsi erkek yani 'bey' imiş. Hem de marka o dönemde sadece erkekleri düşünerek konumlandırılıyor. Bir de global bir hüviyet kazandırmak için İngilizce adam anlamına gelen 'men' kelimesi ile birleştirilerek Beymen markası ortaya çıkıyor.

SONY
İsmi uzun bir çalışmanın ardından konulmuştur. Ürün global ölçekte tasarlandığı için bütün dünya dillerinde çok rahat söylenen bir kelime aranmış ve Japonca'da güneş anlamına gelen Sony kelimesinde karar kılınmıştır.

FENDI
Dünyaca ünlü elbise markası olan Fendi ismi İzmirli bir levanten aileden gelme. Ataları İzmir’de Efendizade ailesine mensup olan bu şahıs. Efendi kelimesinin başındaki ' e' harfini atarak Fendi markasını vermiş ürünlerine.

ENKA
Enişte ve kayınbirader ünvanlarının ilk heceleri birleştirilerek oluşturuldu. Enişte Sarık Tara, kayınbirader de Sadi Gülçelik. Bu ikili 1957'de ENKA Kollektif Şirketi’ni kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlıyor.

K. V. K
1993 yılında kurulan K. V. K. Mobil Telefon Sistemleri Ticaret AŞ, Türkiye’nin en büyük cep telefonu distribütörü. Kurucuları olan Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Osman Kavala'nın soyadlarının bas harfi bir araya getirilerek oluşturulmuş bir isim.

DYO
Durmuş Yasar ve Oğulları Boya ve Vernik Fabrikaları A. S.

AKBANK
Adana-Kayseri Bankası. Sakıp Sabancı’nın geçmişi Babası Hacı Sabancı’nın memleketi Kayseri'ye uzanıyor. Aslen Kayserili olmakla birlikte iş dünyasındaki devleşmeleri Adana'da gerçekleşti. Sabancı ailesi 1959 yılında Adana ve Kayseri'nin bas harflerini birleştirerek Akbank'ı kurdular.

ABBATE: Türkiye’de kalitesi ile tanınan ve üst sınıfa hitap eden bir gömlek ve kravat markası. İtalyanca bir kelime. İtalyanca’da zirvedeki adam ve başarılı işadamı anlamına geliyor.

YUMATU
Bir televizyon markası. İlk planda herkesin aklına Sony yada Yamaha gibi bir Japon markası çağrışımı yapmasına rağmen bir Türk markası. Açılımı Yusuf, Mahmut ve Tuncer kardeşler.

VAKKO
Vitali ve Alber adlı iki kardeşin isimlerinin bas harflerini ve Hakko soyadının 'kko' kısmını birleştirerek oluşturduğu bir marka.

YIMPAS
Yozgat İhtiyaç A.Ş Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi’nin kısaltılmış hali.

Hiç yorum yok:

 
Gazeteler